Joi, 16 Februarie 2012 17:52

Mananca sanatos, in stil Ayurveda!

Scris de  Pusa Hack
Acorda o nota articolului
(11 Voturi)

Originara din India, Ayurveda sau medicina ayurvedica este un sistem medical, asemenea medicinei occidentale sau medicinei traditionale chineze. Despre Ayurveda se spune ca ar fi cel mai vechi sistem de medicina din lume, reunind toate practicile terapeutice care s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, pe teritoriul Indiei. Potrivit traditiei, Ayurveda ar data de acum 5.000 de ani. In sanscrita, ayur inseamna viata, iar veda - adevar sau cunostinta. Desi inca relativ putin cunoscuta in Occident, Ayurveda incepe sa reprezinte o alternativa pentru tot mai multe persoane care doresc sa-si imbunatateasca stilul de viata si alimentatia. Asa s-a intamplat si cu mine, care am descoperit Ayurveda cu ocazia calatoriilor mele.

Cu adevarat remarcabila in cazul medicinei Ayurveda este abordarea holistica, plecand de la principiul conform caruia daca esti in armonie cu mediul inconjurator si ai un stil de viata echilibrat, atunci vei fi si fericit si sanatos. Ayurveda te ajuta sa-ti regasesti echilibrul pierdut, considerat adevarata cauza a bolii de care suferi. 
In conceptia ayurvedica intregul univers este format din cinci elemente: spatiu (eter), aer, foc, apa si pamant. La modul ideal, atunci cand aceste cinci elemente se manifesta intr-o armonie dinamica, ele creeaza impreuna viata, puterea, sanatatea si perfectiunea fiintelor.

Combinandu-se, cele cinci elemente de baza dau nastere la trei energii ce ne guverneaza: Vata, rezultata din combinatia aerului cu spatiul, Pitta, ce rezulta din combinatia focului cu apa, si Kapha, rezultata din apa si pamant. Acestea reprezinta elementele cele mai importante cu care opereaza Ayurveda, ele formand cele trei Dosha. Combinatia acestor trei Dosha - Vata, Pitta si Kapha - determina constitutia individuala a fiecarui om, numita Prakriti. Prin aceasta se intelege natura proprie sau totalitatea caracteristicilor innascute, fie ele fizice, functionale sau psihomentale ale individului si care prezinta un grad inalt de stabilitate. Din echilibrul Doshelor rezulta vigoarea si slabiciunea fiecarui individ. Ele guverneaza toate schimbarile psihobiologice din organism, atat la nivelul intregului, cat si la nivelul fiecarei celule, tesut sau organ.

In paginile numarului din martie al revistei Secretele bucatariei veti descoperi, pe langa aceasta scurta incursiune in Ayurveda, si o reteta exotica apetisanta, pregatita de talentatii maestri bucatari de la Casa Satya.

Comentarii  

 
+3 #1 Carmen Costea 19-02-2012 10:25
Stimata doamna Pusa Hack,
Am dat din intamplare peste blogul dv si m-ati cucerit pe loc. Va felicit pt aceste demersuri si, tinand cont ca o serie de preocupari sunt convergente, m-as bucura sa putem gasi o colaborare impreuna la Clubul de Afaceri al studentilor din Academia de Studii Economice. Sustinerea in fata lor a unei prelegeri pe o tema draga dv, intr-o zi de joi intre orele 18-19,30, ar produce bucurie multor inimi si ar naste provocari.
Daca va surade o asemenea idee ma puteti contacta la tel 0742945891.
Toate bune,
Prof.dr.Carmen Costea
Citat
 

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Stil de viata Mananca sanatos, in stil Ayurveda!